ZA POTENCIJALNE INVESTITORE, ARHITEKTE, GRAĐEVINARE...

Poštovani, unaprijed se ispričavamo što je tekst koji slijedi dosta opširan,ali mislimo da će koristiti svakome tko ga pročita. Pretpostavljamo da malo tko daje tako iscrpne informacije o proizvodima koji se ugrađuju, a kupac sam po sebi se puno puta i ne informira pa ostaje u uvjerenju da je to tako i da ne postoji bolje. Pročitajte i saznajte nešto više o suhoj gradnji. Hvala. Želimo naglasiti da pratimo sve novitete na tržištu iz područja djelatnosti te smo često sudionici raznih stručnih seminara i tečajeva za usavršavanje kako u zemlji tako i u inozemstvu. Posjedujemo certifikate i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti iz KNAUF-a, RIGIPS-a, ARMSTRONG-a, FERMACELL-a i  AMF-a. Također smo i članovi Hrvatske udruge izvođača suhe gradnje-HUISG. Ovaj posao na prvi pogled djeluje jednostavno i lako, a to se sa stručnog stanovišta i iz iskustva može vrlo lako demantirati. Na tržištu je vrlo teško pronači slobodne djelatnike za koje se može reči da znaju posao. U Hrvatskoj tek odnedavno postoji škola za suhu gradnju i večina montera suhe gradnje na tržištu su zapravo priučeni majstori od kojih mnogi nisu savladali gradivo. Zato je izuzetno važno posječivati seminare i tečajeve suhe gradnje s čime se mi vrlo ponosimo. Poseban naglasak želimo staviti na činjenicu da u sedamnaest godina nikada nismo pozvani na reklamaciju uzrokovanu našom krivnjom.To je rezultat višegodišnjeg usavršavanja te apsolviranih stručnih časopisa i tehničkih listova sa uputama proizvođača materijala. Hrvatsko građevinarstvo ( niskogradnja) u zadnjih deset godina doživjelo je procvat u smislu količine, ali je nažalost u mnogim slučajevima zakazalo u smislu kvalitete. Naglasak se je stavljao na brzinu i čim manju cijenu izvedbe, a na uštrb kvalitete što če se za vlasnike prostora pokazati kao kobna kombinacija po njihov kvalitet življenja i novčanik ukoliko požele ispraviti nestručnu i nekvalitetnu gradnju. Ja , kao vlasnik obrta ne mogu za nas tvrditi da smo najpovoljniji u smislu trenutne cijene gradnje, ali odgovorno tvrdim da če Vam se svaka kuna koju ste investirali u našu gradnju višestruko vratiti tokom godina.Odgovorno tvrdim da je materijal koji čemo upotrijebiti u gradnji trenutno najkvalitetniji i da če biti postavljen na stručan i kvalitetan način. U daljnjem tekstu pokušat ču Vam predočiti nekoliko pogrešaka u izboru materijala i načinu postave.

1. MASA ZA GLETANJE SPOJEVA.

Na tržištu postoji dvadesetak vrsta masa za gletanje spojeva i to u rasponu cijene od 20,00 do 60,00 kuna za 5 kg. Kao i u večini slučajeva cijena sve govori. Za gletanje spojeva ploča koristimo Knauf-ov „Uniflott“ ( 60,00 kn/5 kg) za koji proizvođač tvrdi da je toliko dobar da se može postaviti i bez trake za bandažu spoja. Mi za svaki slučaj koristimo i bandažu što nam garantira da ti spojevi neče nikada puknuti ( naravno,ukoliko se ne desi potres ili kuča otklizi, ali onda ionako nije važno, zar ne). Za primjer, upotrebom jeftinije mase na količini od 100 m2 ušteđeno je cca 500 kn što če Vas kasnije višestruko koštati i živaca i novaca kada spoj pukne.
2. PROFILI.
Na tržištu su se pojavili tanji profili od onih koje preporučuje proizvođač gips-ploča. Automatski su i jeftiniji. Međutim, kod takvih profila postoji mogučnost da iz njih ispadnu ovjesni elementi te da se iščupaju vijci što može dovesti do padanja stropa, a svaki treči vijak se okrene u prazno jer profil nije dovoljno čvrst da privuče ploču. Za vizualni primjer ovih konstatacija obratite se odjelu Knaufove podrške koja posjeduje snimke srušenih stropova gdje se je pokušalo reklamirati gips-ploče, a na kraju je ispalo da je izvođač ploče pričvrščavao na tanje profile. Za primjer, upotrebom tanjih profila na količini od 100 m2 ušteđeno je cca 750 kn, a posljedice su višestruko skuplje.
3. TIPLE ZA UČVRŠČENJE OVJESA 
( bilo koji tip ovjesa) za spušteni strop. Upotrebom udarnih PVC tipli sa vijkom za učvrščenje ovjesa u betonu čini se ogromna pogreška opasna po život koja za posljedicu ima ispadanje vijka iz tiple, čupanje ovjesa pod težinom stropa i na kraju pad stropa. Štetu koja pritom nastaje nemoguče je opisati ukoliko ste več uselili ili ste se u tom trenutku nalazili u prostoriji. Za učvrščenje ovjesa upotrebljavaju se metalne udarne tiple koje podnose opterečenja veča od 25 kg po m2 (težina gotovog stropa po m2 je cca 13 kg). Upotrebom PVC tipli sa vijkom za učvrščenje ovjesa u betonu umjesto metalnih tipli na količini od 100 m2 stropa uštedi se cca 150 kuna. Mislim da nije vrijedno života.
4. BRTVLJENJE U UGLOVIMA.
Spoj stropa i zida, stropa i obloge odnosno obloge i obloge u 90 % slučajeva se rješava postavom trajno elastične mase (acryla). Garantirane posljedice toga najkasnije u roku mjesec dana su puknuče boje na acrylu (nepravilna pukotina), odvajanje acryla od podloge (ili stropa ili zida), acryl ne prihvača boju u istoj nijansi kao i ostatak zida ili stropa, s vremenom acryl požuti ispod boje što daje ružno žutilo u uglovima te poteškoče prilikom bojanja zida i stropa u različitu nijansu. Najkvalitetniji način izbjegavanja ovakvih posljedica je gletanje uglova sa postavom samoljepive bandažne mrežice ili bandažne papirne trake. Nažalost, ovakvo rješenje iziskuje dodatan rad i utrošak materijala, međutim ako obratite pozornost na taj detalj kod prijatelja ili susjeda koji je postavljao gips-kartonske ploče i upotrijebio acryl mislim da če te biti spremni na taj trošak. Za primjer, trošak gletanja uglova umjesto izvlačenja acryla za površinu od 100 m2 je cca 1500 kuna, ali mislim da vrijedi svaku kunu.
5. VUNA U PREGRADNIM ZIDOVIMA.
Na tržištu trenutno postoji nekoliko proizvođača vune od kojih svaki izrađuje u istoj nazivnoj debljini nekoliko različitih vuna sa različitom težinom i gustočom več prema željama kupaca i traženoj namjeni. Međutim svaki od njih navodi koja vuna je za koju namjenu i što se dobiva sa njenom upotrebom. Najčešča pogreška je upotrijebiti najrjeđu i najlakšu vunu ( najjeftinija), a očekuje se spektakularna ušteda na grijanju i smanjenje buke. Da biste dobili osječaj razine buke navodimo da buka koju proizvodi šum lišča iznosi 30 dB (decibela), zvukovi u stanu 40 dB, razgovor 50 dB, ulična buka 70 dB itd. Pritom znajte da se poboljšanje zvučne izolacije samo za 10 dB osječa kao smanjenje buke na pola. Postavljanjem pregradnog zida bez izolacije smanjili ste razinu buke iz susjedne prostorije za 34 dB, stavljanjem najjeftinije vune postigli ste 37 dB, a upotrebom optimalne vune dobili ste 47 dB. Razlika u zvučnoj izolacijskoj moči vune iste nazivne debljine , ali manje gustoče i težine je 10 dB što automatski znači da ste upotrebom krive vune izgubili mogučnost smanjenja buke iz susjedne prostorije na pola. Za primjer, razlika u cijeni upotrebom jeftinije vune i optimalne je cca 10 kuna po metru kvadratnom za debljinu vune 50 mm i debljinu pregradnog zida 100 mm. Da li se isplati?
6. VUNA U POTKROVLJU. 
Za primjer , upotrebom najjeftinije vune d=100 mm dobivate vrijednost lambda D =0,042 W/mK, a upotrebom optimalne vune d=100 mm dobivate vrijednost lambda D =0,035 W/mK. Za one koji žele još bolje tu je i vuna sa lambda D=0,032 W/mK. Ubacivanjem tih vrijednosti u mjerne tablice ispada da upotrebom krive vune trošite godišnje 15 % više energije za postizanje iste temperature u zadanom prostoru što znači da otprilike petu do sedmu godinu počinjete štedjeti 15 % godišnje na energiju. S obzirom da ljudi uglavnom žive cijeli život u istom objektu lako je izračunati uštedu kroz dugi niz godina.
7. PARNA BRANA.
Smrtna presuda za vaše potkrovlje je postaviti običnu najlosku foliju umjesto prave parne brane. Od strane stručnjaka dokazano je da kod takvih potkrovlja ne postoji mogučnost isušivanja vlažnog ugrađenog drveta , sa gornje strane folije se stvara kondenzirana voda koju onda upija vuna i postaje mokra pa se javljaju neugodni mirisi , stvaraju se gljivice i plijesni, zrak za disanje je opterečen sporama i kemijskim tvarima od sredstava za zaštitu drveta, drvena konstrukcija truli, povečani je rizik za alergičare i javlja se pljesnivi, ustajali zrak. Vizualni primjer posljedica primjene obične najlonske folije postoji u katalogu proizvođača mineralnih vuna i parne brane ISOVER. Originalna parna brana npr. ISOVER VARIO KM ljeti ima funkciju isušivanja. Zbog sunčevih zraka i razvijanja topline ljeti, vlaga koja se akumulirala u drvetu , izlazi van u obliku vodene pare. Brana postaje propusna, otpor difuziji vlage opada. Uslijed padova tlaka pare, vodena para putuje iz konstrukcije prema unutra: konstrukcija se može brže osušiti. Zimi ima funkciju parne brane tj. zimi koči prodiranje vodene pare, koja se diže iz stambenih prostorija, tako da samo malo vlage može prodrijeti u konstrukciju. Otpor difuziji vlage je visok. Za primjer, razlika u cijeni obične najlonske folije i parne brane je cca 11 kuna po m2. To znači da ste na 100 m2 trenutno uštedjeli cca 1.100,00 kuna , ali ste dugoročno smanjili trajnost svog krovišta za cca 10 godina, vlažna izolacija više nema svoju funkciju i trošite više za grijanje zimi i hlađenje ljeti, a tu su i ostale več nabrojane posljedice.Ne isplati se.
8. POSTAVLJANJE PLOČA.
Proizvođači ploča su striktno napisali u tehničkim listovima kako se iste postavljaju, međutim to je nažalost u suprotnosti sa isplativošču jer se pravilnim postavljanjem ploča povečava otpad za cca 5 %. Pravilno postavljanje znači da se moraju poštivati propisani razmaci profila, da se spojevi ploča moraju križati sa minimalnim pomakom od 20 cm, da se krovni prozori oblače donji dio okomito , a gornji vodoravno, da se ploče ne sastavljaju u visini vrata niti okomito iznad dovratnika (obavezan pomak od min. 20 cm), da se ploče ne sastavljaju u ravnini sa oblogom prozora ni vodoravno ni okomito, itd. Za primjer, na površini od 100 m2 nepridržavanjem ovih uputa uštedi se otprilike 5 % ploča i profila što je cca 200 kuna, a za posljedicu imate puknuče spojeva u roku cca tri mjeseca.
REZIME
Na površini od 100 m2 nepridržavanjem svih ovih uputa i još nekih sitnijih možete „uštedjeti“ cca 3.000,00 kuna što je na ukupnu investiciju cca 15 %, a u kasnijem razvoju situacije troškovi če garantirano višestruko nadmašiti početnu „uštedu“. Nakon svega ovoga Vi sami procijenite što se više isplati.

knauf-logo-veci logo-amf wedi-logo logo-armstrong orac decor logo-isover logo-rigips Samoborka ursa-logo huisg
PAPPROMET CAMINETTI MONTEGRAPPA hok hr logo knauf-insulation-mala siglogo1 logo tt wellness 
huisg
medalja2
medalja3
medalja1