Obloge zidova

Obloge zidova dijelimo na dvije vrste-suha žbuka i zidna obloga s metalnom potkonstrukcijom.

Kod obloge zida koja se naziva suha žbuka gipsane ploče (KNAUF, RIGIPS, PLACO, LAFARGE, GYPROC) se lijepe neposredno na masivni zid. Takvim načinom izrade dobiva se izvanredno glatka površina. To je idealan način za brzo i kvalitetno izravnavanje zidova umjesto klasičnog žbukanja.

Suha žbuka nije primjenjiva u prostorima s trajno visokom zračnom vlagom, a gipsane ploče se ne lijepe na vlažne zidove. Podloga mora biti čvrsta, suha i odmaščena (ulje za oplate). Ukoliko je na zidu stara žbuka, potrebno ju je odstraniti na mjestima gdje se nanosi ljepilo. Dozvoljena temperatura zidova i zraka u prostoru u kojem izvodimo ljepljenje na masivan zid je +5 do +30 stupnjeva ( u dnevnom i noćnom vremenu).

Osnova za uspješan rad je prethodno premazivanje površine sa sistemskim impregnacijskim premazom na koji se kasnije lijepe gipsane ploče. Premazivanjem podloge ostvaruje se jednolika upojnost različitih materijala čime se povećava sigurnost i pouzdanost veze ljepila sa podlogom.

Prednosti ovakve obloge su izravnavanje postoječih zidova, jednostavno ljepljenje bez potkonstrukcije, brza ugradnja i unos male količine vlage u prostor za razliku od žbukanja.

Obloga zida tj. zidna obloga s metalnom potkonstrukcijom upotrebljava se za poboljšanje zvučne i toplinske izolacije (URSA, ISOVER, KNAUF insulation, ROCKWOLL) masivnih zidova.

Zvučna izolacija masivnih zidova ovisi o njihovoj površinskoj masi i znatno je manja od zvučne izolacije kod laganih montažnih konstrukcija jednakih dimenzija. Npr, zvučna izolacija zida od porolita d=8 cm je 37 dB, zida od porolita d=12 cm je 41 dB, zida od plinobetona d=20 cm je 47 dB, zida od armiranog betona d=12 cm je 48 dB, zida od modularnog bloka d=19 cm je 48 dB, zida od plinobetona d=25 cm je 49 dB, zida od opeke d=15 cm je 45 dB, itd.. Znamo primjerice da zvukovi u stanu iznose 40 dB, a razgovor 50 dB što znači da ako vas od susjeda dijele neki od gore nabrojenih zidova potrebna vam je obloga zida sa zvučnom izolacijom. Poboljšanje zvučne izolacije ovisno je prije svega o površinskoj masi dodatnih obloga, razmaka od osnovnog zida te načina pričvrščivanja izolacijske obloge. Postavljanjem samonosive obloge zida sa profilima d=75 mm i  sa zvučnom izolacijom od mineralne vune d=75 mm dobiva se nekih 10 dB smanjenja buke iz susjednog prostora što predstavlja smanjenje buke za pola jer znamo da je decibelna skala logaritamska. Daljnjim povečanjem debljine zvučne izolacije ( nakon 50 mm mineralne vune vrijedi za svaki 1 cm vune dobiva se 1 dB zvučne izolacije) kao i dodavanjem dodatnog sloja ploča povečava se zvučna zaštita.

Toplinska zaštita obloge zida sa jednostrukom potkonstrukcijom, slojem mineralne vune d=75 mm i jednim slojem ploča d=12,5 mm iznosi  U=0,45 W/m2K, sa dva sloja gips ploča iznosi U=0,43 W/m2K, a sa dvostrukom potkonstrukcijom (2x75 mm) i sa dva sloja mineralne vune (2x75 mm) te sa dvoslojnim pločama iznosi U=0,23 W/m2K.

Pored učinka dobivanja potpuno ravne površine za daljnju obradu, ovaj sistem obloge zida omogućuje provođenje uobičajenih instalacijskih vodova u međuprostoru do masivnog zida. Postojeći zid nije potrebno udubljavati štemanjem radi polaganja instalacijskih vodova čime se spriječava nastanak otpada i prašine.

huisg
medalja2
medalja3
medalja1