Indirektna rasvjeta i „zvjezdano nebo“

INDIREKTNA RASVJETA I "ZVJEZDANO NEBO"

Indirektna se rasvjeta odnosi na rasvjetu u kojoj je svjetlost svjetiljki usmjerena na strop ili zidove te se potom reflektira natrag u prostor. Žarulje su zaklonjene od pogleda, a zračenje svjetlosti iznad razine oka sprječava bliještanje.

Zaklanjanje žarulja postižemo njihovim postavljanjem iza gipsanih maski raznih oblika ili štukatura (npr. ORAC DECOR).

Najčešće se postavlja dijelom ili duž cijelog dominantnog zida u prostoru pa čak i po svim zidovima ili stropovima u prostoriji. Ugradnjom mutnog stakla ili pleksiglasa koji propuštaju svjetlost usmjerenu gore ili dolje postiže se poseban efekt svjetleće plohe u prostoru.

Indirektna se rasvjeta uglavnom koristi kao sekundarna rasvjeta u kombinaciji s primarnom rasvjetom. Ukoliko se koristi samostalno, može stvarati difuznu atmosferu s blijedim sjenama. Prostori u kojima se koristi indirektna rasvjeta trebali bi imati stropove i zidove u svijetlim bojama zbog visoke refleksije. U tamnim prostorijama indirektna rasvjeta iziskuje žarulje visoke snage koje, međutim, dovode do veće potrošnje energije.

Kod "zvjezdanog neba" upotrebljava se halogena i LED rasvjeta te svjetlovodna rasvjeta. Halogeni točkasti izvori svijetlosti mogu se grupirati u različite formacije i svojom svijetlošću očaravaju svaki prostor. Izvori svijetlosti se postavljaju na gips-kartonske ploče koje pak mogu biti izvedene u raznim oblicima.

Vama na usluzi od 1994.

Kvaliteta, brzina, pouzdanost